Longfunctie meten en slaapstudie

HPIM2238Longfunctie meten en slaapstudie?

Mensen met ALS worden om de zoveel tijd opgeroepen om hun longfunctie te meten. Soms ook gebeurt er een slaapstudie.
De slaapstudie, het woord zegt het, een studie over hoe men slaapt. Of om uit te zoeken welke problemen er zijn dat men niet goed slaapt. Iemand die verder niet ziek is maar slecht slaapt, dan is het logisch dat men de oorzaak wil weten. Maar een slaapstudie bij mensen met ALS, moet dat ook? Zouden we niet van te voren kunnen indenken dat ademnood vaak hun grootste probleem is? Meestal is er bij hen al een verminderd ademen. Daarbij weten we dat mensen slechter slapen als gevolg van stapeling van afvalstoffen. Kan dat slechter slapen dan niet gezien worden als gevolg van achterstallig onderhoud, of wat denk jij? Ik bedoel dat er nog weinig werk van wordt gemaakt om hun lichaam tijdig gereinigd te krijgen

door beter te ademen!

Ademnood en benauwd zijn.

We weten dat bij mensen met ALS hun ademen geleidelijk aan minder wordt en hun ademnood en benauwd zijn, groter. Ik weet dat mensen met ALS dan worden beademt. En ik begrijp nog beter dat men dit eerst graag goed wil uitzoeken of het echt nodig is. Meer ook omdat men het mechanisch beademen liever zo lang mogelijk uitstelt. Hier zou ik de vraag stellen, als hun ademen al te kort schiet waarom dan nog uitstellen? Ik denk dat één van de redenen is dat mensen er heel erg tegenop zien. Daarbij dat ze het gevoel krijgen, dat als ze moeten beademend worden, ze de bevestiging krijgen dat hun toestand is achteruit gegaan. Ik begrijp anderzijds ook dat men graag zo een onderzoek wil, want wie weet, heeft het slecht slapen misschien toch met iets anders te maken? En dan kan men dat misschien op een of andere manier oplossen. Maar men wil zeker weten of dat er zich al te veel afvalstoffen in het bloed hebben opgestapeld.

Begeleiding voor een betere longfunctie

Minder gekend is dat je om het preventief aan te pakken, op een natuurlijke manier je ademen kan verbeteren. Dit met begeleiding in ontspannen doorademen, waardoor je longventilatie zich verbetert. Voordeel dat men al eerder het teveel aan afvalstoffen krijgt uitgespoeld. Maar ook dat de andere organen beter gaan werken. Verder voordeel dat je na een sessie van een paar uur, je eigen ademritme het weer vrij goed doet.

Op een natuurlijke manier…? Of technisch in het ziekenhuis?

Op een natuurlijke manier heeft nog meer voordelen. Je hoeft niet in een ziekenhuis worden opgenomen, of bloedonderzoek te krijgen. Je hoeft geen vervelende sensoren aan je lijf, waardoor je niet kunt slapen. Voor een slaapstudie moet dat wel. Soms houd ik mijn hart vast. Meestal zijn mensen al langer veel slaap achter en dan komt er zo een nacht van onderzoek en slecht slapen erbij. In een ziekenhuis moeten worden opgenomen is zo al niet leuk. Daarbij word je met een aantal kabeltjes verbonden, die dan met sensoren op je lichaam worden geplakt. Dit houd je de hele nacht aan, wat niet echt gunstig is om goed te  slapen. Als mensen zoals slecht slapen gaat dat in zo een vreemd ziekenhuis meestal nog minder. Ik ontmoette een keer iemand die als gevolg van rumoer op de zaal ernaast, geen oog had geslapen. Ze voelde zich de volgende dag geradbraakt. Daar moet ik altijd aan denken als ik lees over mensen die een slaapstudie moeten krijgen of beademing wordt aangepast. Bijna altijd geeft men aan, geen oog geslapen te hebben. Hoe geradbraakt moeten mensen met ALS zich dan niet voelen?

Natuurlijke aanpak.

Voor een natuurlijke aanpak is er geen doktersvoorschrift nodig. Is wel goed om het aan je dokter te vermelden, want hij is erg bezorg over je toestand. Maar hij kan er moeilijk iets op tegen hebben, als jij iets laat doen ter verbetering van je gezondheid. Men zou er al mee kunnen beginnen voordat slaapproblemen er zijn, en dit dan om de aantal weken herhalen. Ik denk dat we dan een stuk in de goede richting gaan. Ik pleit voor een preventieve aanpak. In mijn boek dat dit najaar uitkomt, wordt ook daarover nog meer verteld.

Wens je nog een mooie vakantie toe en hoor graag je reactie en vragen.

Van harte groeten,
Mia