Benauwd zijn

Lieve mensen

Er komt geen dag voorbij of ik lees wel ergens iets over mensen die om de een of andere reden benauwd. Kunnen we dan niet iets preventief doen. Ik denk het wel maar het zit nog niet zo in ons Zorgsysteem om preventief te werk te gaan.

Longzieken

Bij een longzieken ga je meestal naar het ziekenhuis en tref je daar een longarts. Die kijkt naar je zieke longen en schrijft meestal een medicijn voor. Dit om het proces van je zieke longen wat te remmen. Soms word je daar goed mee geholpen, soms ook
wat minder. Je ziet vaker vervelende
bijwerkingen van medicijnen. Sommigen nemen ze daarom niet meer in. Niet zo leuk want je hoopt met die medicijnen dat je wat beter wordt.
Sommige anderen schrijven hoe hun longziekte is ontstaan
door het nemen van bepaalde medicijnen. Dat is wel heel erg triest.

Preventie

Zelf zou ik denken aan preventie en te zelfde tijd ook naar een natuurgeneeskundige te gaan. Die zal je niet genezen maar zorgt ervoor dat je longen wat meer gezond worden.

Ademondersteunende zorg

Gezien je longen ziek zijn komt het ademen te kort. Daarom een ademhalingsdeskundige inschakelen, dat zou een goed idee. Die zorgt ervoor dat je in diepe rust komt en ontspannen gaat ademen. Bij longfibrose is dat meer nog voornaam gezien je longen er stug zijn. Ook bij andere longzieken heeft dat meerder voordeel. Ik herinner me nog een man die ik trof bij gelegenheid van een begrafenis. Ik zie hem nog voor mij kerk inlopen en een paar happen lucht nemen voor hij naar binnen gaat. Dat wordt kritiek dacht ik en hield hem wat in de gaten. Op zeker moment zag ik dat hij het moeilijk had. Ik stond op van mijn plaats, ging naast hem zitten en nam zijn paarsblauw en verkleumde handen vast. Doe je iets in zorg vroeg hij nadat ik al even zijn hand vasthield. Dan wilde hij wel met me afspreken. Terwijl verscheen op zijn gezicht een voorzichtige lach.

Benauwd bij ALS

Schijnbaar is het goed geregeld voor mensen met ALS. Maar ik denk dat nog beter kan. Nu wordt je longfunctie gemeten. Wanneer ze onder de zestig procent raakt kom je in aanmerking voor beademing
Niet dat je eerder moet beademend worden, maar je zou kunnen denken aan natuurlijke ademondersteunende zorg. Dit pak je dan aan, bij wijze van spreken, vanaf de eerste dag. Mensen met ALS komen zo al in een bizarre situatie terecht. Daarom geef je zorg voor hun welbevinden. Niet dat dit al hun problemen oplost maar het verlicht hun klachten, geeft diepe rust, een betere doorstroming en doet mee iets aan hun ijskoude voeten. De meesten van hen hebben daar erg onder te lijden.

Preventief kun je er aan denken, ze met deze aangename zorg bij staan zouden ze een voedingssonde geplaatst krijgen. Meestal gaat dat goed maar vaker gezien dat er zich problemen bij het krijgen van verdoving. Hoe goed dit ook geregeld wordt, je kunt niet zeker zijn dat je die verdoving net iets meer krijgt dan hoog nodig is. Als je rompspieren verdoofd raken, wordt je ademen belemmerd en dat geeft een akelig gevoel.
Moet er niet een stel mensen worden opgeleid
voor het welbevinden van de patient? Zou je hem of haar daar niet een plezier er hem of haar daar niet een groot plezier mee doen?