Beademd worden bij Corona of anders

  • Lieve mensen

Wat de laatste tijd vooral in het nieuws kwam, was het Coronaprobleem. En verder de vraag naar meer IC bedden bij een nieuwe uitbraak. Dan moeten er ook de nodige IC verpleegkundigen zijn, maar die opleidengaat niet zo maar meteen.
Nu wil men het anders doen. Verpleegkundigen die er al zijn met een korte opleiding bijscholen in het bedienen van de nodige beademingsapparatuur.

Liever niet beademd worden

Als patiënt, als leek of als deskundige, iedereen wil dat het virus aan zijn deur voorbij gaat. Maar zou het ons treffen hopen we toch liever niet beademd te hoeven worden.

Complicaties

Kort geleden verscheen een artikel in De Limburger, dat 50% van hen die met Corona te maken had nog met problemen zit. Van hen die beademd werden waren er dat veel meer.

Preventie

Best is dat we aan preventie doen. Maar hopen dat we niet besmet raken en voorzichtig zijn met onze contacten. Vooral afstand houden en zo nodig een mondmasker dragen. Daarbij ons immuunsysteem versterken. Zelf drink ik iedere avond thee met gember. En bij verkoudheid rug, borst en longgebied, inwrijven met een etherische massageolie waardoor het slijm meer los komt. Maar ook helpt het om je longblaasjes te openen en beter door te ademen. Misschien weet jij nog ander tips?

Meer IC verpleegkundigen

Maar hopen dat er er bij een nieuwe uitbraak niet veel zieken naar de IC moeten, zodat er geen tekort aan bedden en personeel komt. Maar meer personeel aan bed en apparatuur, dat blijft de noodkreet. Ik moet hier denken aan wat jaren terug, de slogan van minster Els Borst van WVS, was “Meer hoofden aan het bed zodat meer handen minder nodig zijn”.

Beademing bij ALS

Nadat het Corona virus zoveel ellende bracht is het probleem ALS precies wat in de vergeethoek geraakt. Het is er echter niet minder om. Bij hen gaat het beademen gewoon door, als de nood hoog. Dat lijkt de oplossing. Maar niet iedereen wil beademd worden, of houd liever zelf de regie. (Bedoel, vragen naar euthanasie). Dit ook omdat je overal leest dat je ademhalingsspieren het steeds minder doen. Als je dan beademd wordt moet je een verpleegkundige naast je bed hebben. Gebeurt het beademen, dat lucht in blazen, met een masker dan heb je om te beginnen, die hulp nodig voor de nacht. Dit om je te helpen het masker af te zetten voor als je het kwijt wil. Kreeg je een tracheastoma of buisje in je keel dan moet je 24/7 zorg geregeld hebben. Dit voor het geval onverhoopt een buisje los schiet. Als patiënt ben je dankbaar dat je die zorg krijgt.
Maar voor meer kwaliteit van leven wat je zielsgraag wil, zouden meer hoofden aan je bed het vrij zeker beter doen. Met minder zorg, je eigen ademen ondersteund krijgen. Geen masker dat af moet of is uitgewerkt, of geen slangetje dat losschiet. Wie zei het alweer, de patiënt dat laten doen wat hij zelf kan? Misschien dat de zorgverzekeraar er de voordelen van gaat inzien.