Beademing, zuurstof, benauwd

Lieve mensen

Weer even geleden dat ik hier iets plaatste. Ik kwam er door de voorbije ellende niet aan toe. Of wilde ik liever niet herinnerd wordenaan het gezegde “De beste stuurlui staan aan wal?

Thuis blijven

“Als je er niet echt uit moet blijf je thuis” was de boodschap. Ik werd er even depressief van, wat als het virus mij overkomt. Maar ook over het drama dat zich afspeelde in ziekenhuizen en op IC’s. In welke stressvolle omstandigheden er moest worden gezorgd. Ik wilde net als iedereen, niet worden besmet worden. Want als je ook op een IC wordt opgenomen, weet je niet hoe je er vanaf komt.

Zoveel die worden gemist.

Het is intriest hoeveel dierbaren er worden gemist. Geen afscheid hebben kunnen nemen en geliefden die zijn  overleden is twee keer intriest.

Inmiddels is het virus overgewaaid. De teugels zijn weer losser, iedereen blij. Ik kan niet echt blij zijn. De vraag is of bij een nieuwe golf het weer zo zal gaan. Veel IC opnames en totale afzondering?  Bedrijven en ondernemers met hun werk en inkomen daar van afhangen en dan omvallen is ook niet de bedoeling. Maar hoe kan het anders en beter.

Zo gezond mogelijk

Als je virus kreeg maar je was nog goed gezond dan had je veel kans er een beetje ongeschonden door te komen. Was je dat niet meer, dan kwam je ook niet meer op een IC terecht. Of je daar nu rouwig om moet zijn weet ik niet. Toen de IC ‘s dreigden vol te stromen, zegde men ronduit dat het daar voor jouw, met een zwakke gezondheid, niets oplevert dan veel ellende. Dat IC behandeling loodzwaar is. Als patiënt denk je vaak “als ik maar daar kom dan lossen ze het wel op”. Vaak gebeurt gebeurt dat ook, maar nu niet.

Zuurstof

Je vernam vaker ook in frontberichten hoe het er aan toe ging. Werd je opgenomen met Corona kreeg je vaak eerst zuurstof. Maar soms moesten mensen wat dagen later alsnog op de IC en beademd worden.

Mensen met een longziekte komen ook vaak aan de zuurstof. Daar zijn ze blij mee, maar ook niet echt blij, de buitenwereld ziet dat er iets met je is, Maar ze worden er vaak mee geholpen en kunnen wat meer ondernemen.
Toch kan ik het niet altijd goed begrijpen, want als ze dan weer meeR zuurstof nemen zijn ze toch kortademig. Ik las vaker dat enig nadeel van zuurstof is dat je minder ademt. Je hersenen zouden daar een seintje voor doorgeven.

Ik vraag me ook af je bij het krijgen van zuurstof voldoende buitenlucht opneemt. Dit omdat deze nog meer ionen in zich heeft dan zuurstof. Dat is normaal maar 21 %. Het gaat mij ook meer om het ademen op zich. Zelf goed kunnen doorademen is ook voor een beter orgaanwerking. In frontberichten hoorde je vaker dat beademde patienten hun nieren het minder goed deden. Dat zou van het virus komen. Maar het houd ook in dat ze niet meer ademen, ze in coma werden gebracht om goed beademd te worden.
Als beter ademen bijdraagt aan een een goede orgaanwerking, is het misschien logisch dat de nieren het na een tijdje niet meer goed doen. Dit ter wijl je als gewoon mens of chronisch zieke voor een goed gezondheid juist beter zou moeten ademen.

Ontspannen ademen

Als je met een longziekte of met ALS te maken is goed ademen niet meer vanzelfsprekend. Dit meer ook als je dan verkouden wordt of erger nog, met longontsteking te maken krijgt. Ik maakte het zelf in lichte vorm mee toen ik een paar jaar jaar geleden de griep kreeg. Ik kon me toen zelf behelpen. Daarna dacht ik, we zouden ons zelf preventief moeten aanleren wat we dan kunnen doen. Meer aandacht krijgen voor buitenluchtopname met de juiste concentratie zuurstof.

Als bijvoorbeeld iedere dag buiten wandelen helpt je beter doorademen. (Maar dan moet je dat wel kunnen natuurlijk. Moeilijk zeggen hoeveel longzieken en anderen, zoals bij ALS dit niet meer kunnen)

Een andere optie: je armen strekken; staande of gaan liggen, en zo een tijdje blijven liggen. Dit voor je gaat slapen of voor je opstaat. Wel kans dat je er bij in slaap valt.

Derde optie, massageolie; Je zelf inwrijven, of je partner of zorgverlener vragen het te doen. Vooral je borst en rug en dit met een etherische massageolie. Dat geeft rust en dan gaan je longblaasjes van zelf wat open, dan eem je beter buitenlucht op.

Hoesten en verkouden

Hier, wij ook, zijn goed verkouden geweest, maar is geleidelijk aan gebeterd. Ik dacht op zeker moment aan mijn spullen voor hotstone-massage. “Zal ik die eens gebruiken” vroeg ik aan mijn echtgenoot toen hij weer zo moest hoesten. “Je kijkt maar” zei hij. En ja hij heeft er van genoten en viel er telkens bij in slaap.

Mijn visie

Je gezondheid zo goed mogelijk onderhouden, zodat je niet vlug van een zware ziekenhuisbehandeling hoeft af te hangen. Maar als je door omstandigheden er toch terecht komt, is mijn visie en vraag, zou dan een ontspannen-ademen-deskundige  naast je bed geen mooie optie zijn?